Veilig voelen

Want veilig voelen heeft te maken met je geaccepteerd voelen. Een kind zal zich veilig voelen bij een vader of moeder, die hem in alles accepteert. En omgekeerd, niet geaccepteerd worden is onveilig. Omdat je misschien, zoals Jelle, een ander niet goed kan aankijken, of schrikt als anderen je plotseling aanraken. Dat ze je voor gek verklaren dat je je hele leven bezig bent om de knikkers in goede banen te leiden. Of gewoon omdat je anders bent.

Volgende week is het de 33e week van de psychiatrie, vrolijk geopend met de Nationale Breingeindag. In de folder voor deze dag staat de veiligheid van patiënten centraal, met name binnen de GGZ. Velen van hen kennen een moeizame en soms lange lijdensweg, waar weinig muziek en vrolijkheid in zit. ‘Voel je veilig!’ is een oproep aan hen om zich weerbaar op te stellen en zo zelf ook mee te zorgen voor hun gevoel van veiligheid.

Maar laten we het samen doen. Want de veiligheid van deze patiënten ligt zeker ook in de acceptatie door anderen, door hun omgeving, door ons. Net als bij ons, ook ons gevoel van veiligheid heeft alles te maken met je geaccepteerd weten. En dan gaan deuren naar prachtige ruimtes open. Wie zich veilig voelt bij anderen, die kan leren, genieten, zich ontwikkelen of even ontspannen, wat met een ander delen, of gewoon in stilte even in elkaars nabijheid zijn. Een fantastische knikkerbaan